Pikkuisia äffiä

Henkilökunta kävi tänään vähän vieraissa, katsomassa Iltavillin F-pentuetta. Hieman pelotti lähteä reissuun, kun viimeksi pentukatselureissulla tarttui Eppuli mukaan E-pentueesta, ja tässäkin porukassa on vielä pari koditonta raukkaa, mutta eiiii, eiköhän meidän porukka ole ainakin tällä hetkellä täysi.

Villejä ovat, kovasti, nyt seitsenviikkoisia ja riehua ja painia riittää, kunnes uni vie. Kaksi tyttöä ja kaksi poikaa on porukassa, ja yksi harvinaisuus, klassinen tabby (poika), joka rodussa lasketaan värivirheelliseksi (sitä ei voi näyttelyttää tai teettää pentuja, mutta muuta "vikaa" sinänsä siinä ei ole, tuota värigeeniä kyllä esiintyy jonkun verran rodussa). Tämä poika on aivan upea ilmestys, sen turkki on mahtavan värinen, mustahopeakirjava hienoilla raidoilla, ja poika on muutenkin erityisen elegantti ilmestys valtavan pitkine jalkoineen.

Sen verran oli pimeää ja pentusilla vauhtia, että kuvista ei tullut kovin hyviä, valitettavasti.

Nuppu-äiti vahtii pentusiaan tarkasti, mutta oli oikein ystävällinen myös vieraille. Nuppu on aivan mielettömän upea mau-rouva, vähän toista vuotta vanha ja mahdottoman kaunis. Sillä on läheisessä suvussa Egyptin-tuontilinjaa, josta varmaan tuo tabby-geenikin on putkahtanut. Nuppu on Amerikantuonti Floridasta.


Pentueen isä on herrasmies Upi, myös Amerikantuonti, jolle tämä on ensimmäinen pentue. Kuin myös Nupulle.

Lisää voi kurkkia Iltavillin sivuilta ja blogista, linkit löytyvät tuolta oikeasta reunasta.

Kommentit

 1. Voi älytön, miten söpöjä!! Kyllä pitää täälläkin toistella itselleen, että on lapsiluku täysi...

  VastaaPoista
 2. Oi, tuota pikkuista tabbya! Ja muitakin <3 Onneksi ei ole varaa, eikä tilausta lisäkissoille...

  VastaaPoista
 3. Kylläpä he ovat suloisia! En kyllä ihan ymmärrä, vaikka ymmärränkin jotenkin, noita väri- ja muita vaatimuksia. Se on minusta hieman rasistista, ja kun katsoo noita palleroisia, ei kai kukaan voi sanoa että yksi olisi jotenin "vääränlainen". Jos on liian tiukat rotukriteerit, eikö rodun geenipohja kärsi siitä?
  No jåå, on minullakin "epätäydellinen" rotukissa, joka on kylläkin minusta kaikkien aikojen hienoin rotunsa edustaja ikinä... Olen hieman jäävi arvioimaan. Mutta kun kaikki kissat on ihania, sekarodut/maatiaiset usein etenkin.
  Upea äitimuori, ihanasti katsoo niin tarkkana että pupillit ovat teelautasen kokoiset <3

  VastaaPoista
 4. Maun tapauksessa kriteeri on täplikkyys - kun se on ainoa luonnostaan täplikäs kesykissarotu niin muut kuvioinnit katsotaan värivirheeksi. Mutta koska rodun geenipoolia pyritään myös laajentamaan ottamalla rotuun standardit täyttäviä egyptiläisiä "villikissoja" tulee geenipoolin laajentamisen mukana myös näitä poikkeavia värigeenjä - tässäkin tapauksessa molempien vanhempien pitää kantaa kyseistä geeniä, vaikka itse täplikkäitä ovatkin.

  Ilman muuta värivirheellisestä kissasta tulee yhtä hieno lemmikki kuin "puhtaastakin", mutta eihän se väriasian kohdalla mitenkään erityisesti laajenna geenipoolia, väri on vain kosmeettinen ominaisuus (tosin joissain kohdin yhteyksiä on myös terveydellisiin ominaisuuksiin kuten valkoisten kissojen kuulo-ongelmat). Ei kaikkien kissojen tarvitse lisääntyä ja tästäkin pentueesta on tarkoitus jättää sisaruksia jalostukseen, jolloin geenit tulee kyllä käytettyä.

  Jos itse olisin kissaa tällä hetkellä vailla, tulisi tuo tabby meille. Vaikka sillä ei voi näytellä, siitä tulee todennäköisesti todella upea ulkonäöltään, ja luonteeltaan se on varsinainen viikari.

  Ymmärrän värin rajaamisen jalostuksessa tietyssä määrin, mutta sitä en ymmärrä enkä hyväksy että terveitä eläimiä lopetetaan "väärän" värinsä vuoksi, niinkuin ääritapauksissa tehdään.

  VastaaPoista
 5. Korjauksena, eli tuolla tabbylla saa kyllä kasvattaa, joten geenipoolin kaventumiseen tämä asia ei vaikuta. Näyttelyissäkin voi käydä, mutta sertejä ei saa, joten sikäli siinä touhussa ei ole järkeä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Törkeän hieno vessa

Kissanruokaa kotiinkuljetuksella - helppo homma?

Lyyra kolme vuotta!