Voihan kakka!Olen tähän asti mennyt meidän roskiskatoksessa olevan ohjeen mukaan, missä sanotaan että kissanhiekka biojätteisiin. Ja pah, tarkistin YTV:n sivuilta (kun epäilytti) niin siellä sanotaan että kissanhiekka ja jätökset sekajätteeseen. Lupaan korjata tapani (ja pitänee informoida myös taloyhtiön hallitusta päivittämään roskiksen lajitteluohjeet - minusta varmaan tulee kohta hallituksen suosikkiasukas...).

Maunon ruokavaliosta kun on kyselty noiden kakkajuttujen yhteydessä niin seuraavanlaisella on menty:

- raksut tällä hetkellä Virbacin Kitteniä ja raksubaari on auki 24/7. Ensialkuun oli Hill'sin Science diet kitten -> pieretti selvästi. Sitten Royal Canin -> ei tykännyt. Sitten IAMS kitten -> suht OK. Nyt Virbac syystä että kana selvästi pierettää, ja IAMS oli kanaraksu, eli yritin löytää kittenraksun joka ei olisi kanapainotteinen (Virbacissa "lihaa" ja kalaa). Raksuja syö ehkä 1 dl päivässä, riippuen vähän miten maistuvaa märkäruokaa on tarjolla.

Märkäruuista on kokeiltu melkein kaikki mahdollinen mitä vakkarikaupoista on löytynyt.
- pateista ei tykkää, ei juuri syö eli herralle pitää olla kastiketta ja klimppejä
- kanajutut pierettää selvästi (kokeiltu melkein kaikki...), samoin kalkkuna
- Animondan Carny -> ei syö, moukaisee ja alkaa peittelemään
- Almo Naturet -> kitteniä on vaan kanaa = pieree, aikuisten jutuista on kokeiltu eri tonnikalajuttuja = pieree ja vasikka = pieree
- Feline Porta 21 -> kitteneissä kanaa -> pieree
- Purinan Gourmet Perle pussit tuntuu menevän hyvin eikä pieretä niin paljon kuin esim. noi puhtaammat kanajutut
- Perfect Fit Oxkött pussi -> about yhtä hyvä kuin Gourmet Perlet
- Whiskasin pussit (sekä Junior että Mmmmmm) -> pieree pahasti
- Nutron kitten Oceanfish with salmon pussi -> rrrrrrakasti alkuun, nykyään ei niin paljon, ei juuri piere

Eli märkäruuista (pusseja ja tölkkejä) on kokeiltu niin halvempaa kuin "paremmaksi" rankattua, eikä eroa. Viljajutulta ei tunnu, koska mm. Almo Naturet pierettää.

Raakaa lihaa on syöty jonkun verran (possun sydäntä, naudan sisäpaistia, naudan jauhelihaa), tykkää ja syö hyvin, paitsi jauheliha ei oikein maistu eli tykkää selvästi "purtavasta" lihasta. Keitetty sei maistuu kohtuullisesti. Katkarapuja koitettu, syö pitkin hampain. Kananmunan keltuainen ja raejuusto - ei koske, yäk.

Märkäruokaa annan aamulla, töistä tullessa eli alkuillasta ja viimeisen kerran illalla yhdeksän-kymmenen maissa. Yhteensä märkäruokaa uppoaa ehkä 1-2 pussia/pikkutölkkiä päivässä. Kaksi on jo paljon.

Kakka on pehmeää, ei ihan ripulia (paitsi kun oli napannut herkkunappipussin eteisen hyllyltä, silpunnut sen ja levitellyt herkkunapit pitkin eteistä ilmeisesti syöden aika hyvin... ei ole meinaan herkkunapit sen jälkeen maistuneet), kuitenkin pökälemuotoista pääosin. Haisee pahalta.

Paino on noussut reippaasti, tulopaino (eli 12 vkoa) noin 1700 g, 4 kk punnitus 2800 g eli reipasta kasvua. Nyt varmaan jo yli 3 kg. Ensi viikolla punnitaan kun täyttää 5 kk.

Sinänsä en ihan hirveän huolissani ole, kun ei varsinaista ripulia ole ollut, enemmän tai vähemmän löysää vaan. Nyt siis myös matokuuri annettu. Maitohappobakteereja ja ruohoa (sitä narskuttaa kyllä pihalla kun käydään, huutamisen takia tosin harvennettu käyntejä) voisi kokeilla seuraavaksi. Hankalinta vaan on juuri se, että toisaalta yritän maistattaa mahdollisimman paljon erilaisia (märkäruokia, raksua syödään aina vähintään 2 kg pussi kerralla ja sitten vähitellen vaihdettu), jotta heti pentuna tottuisi eri makuihin eikä jämähtäisi, mutta sitten taas tosi hankala hakea, että mikä se olisi mikä sen piereskelyn aiheuttaa.

Vettä on tarjolla koko ajan, se vaihdetaan raikkaaseen vähintään kaksi kertaa päivässä, vaikka mielelläänhän toi näyttää juovan tiskialtaasta esim. likoavista asioista, eli se siitä raikkaasta... Vettä myös juo.

Oksentanut ei ole kertaakaan tänä aikana *kop kop*. Hikka näyttää joskus olevan.

Kommentit

 1. Nii piti vielä siitä sanoa, että mä olen antanut kissoilleni myös viiliä, kuulemma hapanmaitotuotteet olisi hyvä lisä kissalle. En tiedä onko sitten vatsan toimintaan vaikuttava juttu, kun vaivoja ei ole ollutkaan. Harmillinen vaiva ja varmasti vähän rasittavaa kokeilla kaikkea, etenkin kun vain harvat ovat sopineet Maunolle :/

  VastaaPoista
 2. Meillä on käytössä Ökön puupohjainen hiekka ja sen voi ymmärtääkseni kompostoida. Muuten aivan erinomainen hiekka, mutta kulkeutuu joka paikkaan. Pitää hyvin hajut ja kissatkin tuntuvat pitävän kys. hiekasta.

  Meidän vanhimmalla kissalla oli pennusta lähtien vatsa huonona ja eläinlääkäri neuvoi syöttämää naudan sisäfilettä "kuurina"! Sillä tuli vatsa kuntoon, mutta eri kissoilla erilaiset vaivat. Toivottavasti löytyy Maunon vatsalle sopiva ruoka.

  VastaaPoista
 3. Toimit kyllä Maunon kans fiksun kuuloisesti. On vaan sattunut herkkävatsainen katti sitten..? Asia saattaa ruveta järjestymään iän karttuessa?

  Hyvin poika näyttää voivan kuitenkin :-))

  VastaaPoista
 4. Mä en uskalla nyt käydä mihinkään "hiekan"vaihtoprojekteihin, koska Mauno on nyt siinä iässä, että kollinoireet tulevat varmaan ilmaantumaan piakkoin, ja en halua että mahdollisesti epämieluinen pissa-alusta on siihen samaan syssyyn vaikuttamassa. Eli ainakin siihen asti, että Mauno pääsee leikattavaksi ollaan tuolla mikä nyt toimii meidän molempien mielestä.

  Zep,
  yleensäottaen mau-kissoilla kuulemma on herkkä vatsa, joten voi olla kyse ihan normaalistakin herkkyydestä. Ja niin kauan kun ei mene varsinaisen ripulin puolelle niin en ole ihan hirveän huolissani.

  Ja poikahan voi siis vallan mainiosti. Kasvaa ja komistuu ja hurja meno päällä koko ajan.

  VastaaPoista
 5. Jänniä nuo kissojen vatsat - niin yksilöllisiä.

  Kollon vatsa ei siedä oikein raksuja - ruoan päälle voi ripottaa muutaman. Jos sille on tullut annettua liikaa kuivaruokaa (vatsa menee täysin löysälle) niin muutama päivä raakaruokintaa korjaa vatsan ennalleen.

  Toivottavasti Maunon vatsa rauhoittuu, kun tulee lisää ikää. Ja pikkuhiljaa löytyvät ne ruoat, joita vatsa sietää.

  VastaaPoista
 6. Oletko eliminoinut kaikki viljatuotteet? Esimerkiksi Almo Naturen pienissä pyöreissä purkeissa on riisiä. Pierettääkö muu riisipohjainen ruoka?

  Säilöntäaineetkin voivat aiheuttaa ongelmia, mutta olet kokeillut niin monta merkkiä, sekä myös säilöntäaineettomia, että siihenkin on vaikea uskoa.

  Jotkut kissat vain ovat allergisia tietyille ravintoaineille, eri eläinten lihoille tai tietyille viljatuotteille. En ole kyllä ennen kuullut että allergia aiheuttaisi vain pieretystä, eikä esim. iho-oireita. Oletko kysellyt allergia-asiantuntijalta?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Törkeän hieno vessa

Kissanruokaa kotiinkuljetuksella - helppo homma?

Lyyra kolme vuotta!